Een dagje ADHD & Autisme op Medicatie, Meditatie en Acceptatie

18-08-2016 Een dagje ADHD & Autisme op Medicatie, Meditatie en Acceptatie

Elke ochtend begint vrijwel hetzelfde; M’n ogen gaan langzaam open en ik ga rechtop zitten. Ik loop voor mezelf nog even na of ik last heb van ‘afwijkende’ klachten.

Daarna heb ik twee opties: Ga ik voor medicatie of meditatie?

 

Toch een lastige keuze om te maken in Nederland; een natie die hoge prestaties verwacht, wil je meetellen in de maatschappij. Een maatschappij die er niet op ingericht is om chronisch zieke mensen te belonen voor het willen functioneren. Bij de zorgverzekeraar ben ik al gauw 170,- per maand kwijt. Dit om ADHD medicatie 100% vergoed te krijgen, en om mijn gebit te onderhouden. Een ongewenst bij-effect van de medicatie is namelijk knarsetanden. Op jaarbasis kost mijn ongevraagde ziekte gemiddeld €2400,-, zo bleek bij het navragen bij mijn zorgverzekering. Zonder medicatie en extra zorg kwam ik uit op een besparing van €900,- op jaarbasis. Dat is toch mooi een luxe vakantie?

Medicatie:
Een uur na inname van zo’n pilletje (Ritalin / Concerta / dexamfetamine) voel ik dat mijn hart begint te racen, dingen komen opeens heel snel (of juist langzaam) op me af. Dus luister ik naar muziek totdat de bijwerkingen wat minder heftig zijn. Daarna begint de pret; ik kan helder nadenken en dingen beredeneren en mijn lichaam luistert beter naar de behoeftes die ik heb. Studeren gaat mij iets gemakkelijker af. En even boodschappen doen in de AH/Jumbo kost slechts 10 minuten ten opzichte van de 30 tot 60 minuten die ik anders al gauw kwijt ben.

Op het werk ben ik veel effectiever en dit verschil merk ik ook tijdens het verrichten van voorbereidingen in de ochtend. De medicatie helpt mij om sneller routines op te bouwen en flexibeler te zijn. Dit komt doordat de puzzelstukjes dan niet meer rondzweven in mijn hoofd, maar ik er op een juiste manier aandacht aan kan geven. Aan het einde van een drukke dag voel ik mij vaak nog fit genoeg om nog even uit te gaan, een gezellig momentje met vrienden.

Meditatie:
Wanneer ik voor “meditatie” kies, ben ik vooral bezig met een duidelijk stappenplan te creëren in mijn hoofd om de puzzelstukken te “sorteren” op basis van prioriteit, wat dus vrijwel automatisch verloopt als ik medicatie gebruik.

Tijdens dit proces ben ik tegelijkertijd aan het piekeren, omdat ik me er namelijk al bewust van ben dat er (ingewikkelde) taken op me wachten. Deze hebben mijn volledige aandacht nodig.

Wanneer ik eindelijk mijn huis uit ben, ben ik vaak toch nog dingen vergeten die ik nodig heb voor mijn werk en daar baal ik dan van. Tijdens de lunchpauze of op andere rust-momenten ben ik dan opnieuw bezig met mediteren / nadenken om andere fouten of tekortkomingen te voorkomen of te dekken.

Door stille ruimtes op te zoeken en daar even rustig na te denken, kan ik mijzelf (met veel denk-tussenstapjes of ezelsbruggetjes) effectief voorbereiden op het “verbergen” van mijn stoornis.

Aan het einde van deze dagen is er geen ruimte meer voor zowel fysieke als mentale rust, want ik voel me dan genoodzaakt om voorbereidingen te treffen voor de volgende dag. Daar ben ik al snel tot middernacht mee bezig. Je kunt hierbij denken aan het voorbereiden van ontbijt & lunch, wat voor kleding ik ga aandoen, of de spullen die ik moet meenemen al wel klaar liggen, etc… Niet dat het uitvoeren van de taak zoveel tijd kost, maar het organiseren van mijn gedachten en het omzetten tot taken wel….

Acceptatie:
Deze leefsituatie kan dus best pijnlijk en lastig zijn voor chronisch zieke mensen. Er zijn mensen die roepen dat ADHD’ers en autisten gewoon moeten werken en er is mij ook wel verweten – als ADHD’er en autist – dat is dom of traag ben. Zij hebben waarschijnlijk geen besef van hoeveel moeite en energie het mij (of mensen zoals ik) kost om te werken en iets te mogen betekenen in deze maatschappij…

 

Ben jij een jongere die chronisch ziek is en gebruik jij dagelijks medicatie? Deel jouw verhaal met ons en laten we samen pleiten voor goedkopere chronische zorg! We zijn heel erg benieuwd waar jij tegenaan loopt, want hoe meer signalen wij kunnen verzamelen, hoe beter wij partijen kunnen adviseren hier iets aan te veranderen.
Neem contact op met belangenbehartiger Rinaldo via: rinaldo@jeugdplatformamsterdam.nl of 06-23284453.