JPA adviseert over bejegening

27-06-2019 | Afgelopen maand heeft het Jeugdplatform een formeel advies gestuurd naar de gemeente Amsterdam over bejegening. Dat lijkt misschien gek, omdat de gemeente weinig rechtstreeks contact heeft met cliënten. Bejegening lijkt iets te zijn dat alleen tussen cliënt en hulpverlener speelt, maar JPA is van mening dat bejegening voor iedereen van belang is en dat de gemeente hierin een belangrijke rol heeft te spelen. Waarom? Dat lees je hier in het uitgebreide advies. Ook vind je daar de toegelichte adviezen van jongeren, ouders en professionals.

Bejegening? Waar hebben we het over?
Volgens het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal betekent bejegenen ‘zich op een bepaalde wijze jegens iemand of iets gedragen’. In de context van de jeugdhulp gaat het dus over de manier waarop de hulpverlener met de cliënt omgaat, los van de hulp (interventie) die iemand krijgt. Denk aan: wees duidelijk, toon betrokkenheid, sta naast de cliënt, wees betrouwbaar, sluit aan bij de cliënt, heb respect, zorg voor een goed contact en geef positieve feedback. Veel hiervan kan eigenlijk worden samengevat als goed fatsoen.

Heb jij ervaringen met goed of minder goede bejegening? Laat het ons weten! Mail naar info@jeugdplatformamsterdam.nl of app/bel naar 06 83 53 18 07.