JPA op de Voor de Jeugd Dag 2019

22-10-2019 | Ook dit jaar was het Jeugdplatform Amsterdam weer aanwezig met een stand op de Voor de Jeugd Dag op het Westergasterrein in Amsterdam. Op deze dag komen ambtenaren van de gemeente, bestuurders, jeugdprofessionals, ouders én jeugd bij elkaar om kennis uit te wisselen en van elkaar te leren.

Verder waren er zeer veel inspirerende ontmoetingen en workshops. Ondersteuner Kati vertelt hoe zij de dag ervaren heeft:

De Voor de Jeugd Dag was weer erg leuk dit jaar! Op ‘het plein’ was het weer erg druk en gezellig en we hebben daar met veel mensen kunnen spreken en mooie nieuwe contacten gelegd. Met de JPA-ers hebben we verschillende workshops bezocht. Vooral de workshop van Expex met veel persoonlijke verhalen is mij bij gebleven en de workshop over zelfbeschadiging en suïcidaliteit. Er werd goed uitgelegd wat het doel en de functie zijn van zelfbeschadiging en waarom het een taboe is, maar vooral ook waarom dat het niet zou moeten zijn. Echt top!
Ook de presentatie van Floortje Scheepers ‘Wat is psychiatrie?’ was erg interessant. Het ging erover hoe zij tegen ‘anders zijn’ aankijken, hoe ‘gedragsopvallendheden’ tot ziekte worden gemaakt en hoe we er proberen mee om te gaan. Ook werd er mooi benadrukt hoe belangrijk het is voor de wetenschap om ervaringen van cliënten mee te nemen.

Wat me wel opviel ten opzichte van vorige jaren is dat er heel veel over het clientperspectief gesproken werd, maar dat er wel een soort ‘moeheid’ bij kwam kijken. Top dat het veel aandacht krijgt, maar we moeten wel kritisch blijven op wat dat dan betekent en wat de urgentie én meerwaarde ervan is. De win-win situatie moet voor iedereen duidelijk zijn.

Maar hoe dan ook.. een goede dag!”