Wethouder Kukenheim op bezoek bij het Jeugdplatform

Op dinsdag 12 maart kwam wethouder Kukenheim op bezoek bij de Adviesgroep van het Jeugdplatform. “Erg mooi hoe iedereen hier tijd in steekt, om samen de jeugdzorg beter te maken. Dat doen we niet alleen voor onszelf, maar ook voor anderen. Blijf vooral alles delen”.

De jongeren en ouders hadden zelf het programma voorbereid. Rebecca begeleidde het kennismakingsspel, waarbij je op moest staan als je…. op de middelbare school zit / een verborgen talent hebt / je wel eens onzeker voelt etc. Sophie: “Leuk om elkaar ook eens van deze kant te leren kennen. Wat weten wij nu over de wethouder wat we nog niet wisten? Ze heeft drie dochters én een verborgen talent. Vervolgens vertelde ze wat een wethouder eigenlijk is. En wat ze zo allemaal doet op een dag.”

Filmpje

Daarna presenteerde het Jeugdplatform zichzelf met een filmpje. Een aantal jongeren en ouders vertelden hun ervaringen.

Sohail vertelde over kinderrechten: veel jongeren weten nu wat hun rechten en plichten zijn, hierover zouden jongeren beter geïnformeerd moeten worden.

Anjali vertelde over haar deelname aan de werkgroep privacy.

Orhan had het over passend onderwijs: de bijeenkomst die we erover organiseerde en de situatie van zijn kinderen: ‘waarom worden kinderen in hokjes geplaatst, ze moeten zo snel al keuzes maken’.

Rebecca vertelde over bejegening: JPA organiseerde in 2018 een aantal bijeenkomsten hierover. De jongeren, ouders en professionals kwamen daar samen tot een aantal oorzaken/omstandigheden waardoor goede bejegening lastig kan zijn. Onder andere:

  • “Te weinig aandacht voor elkaar.”
  • “Vanuit je referentiekader handelen en niet daar buiten kijken (…) Dit geldt voor zowel hulpverlener als cliënt”
  • “Denken het al te weten en denken niet te hoeven te luisteren. En daardoor vergeten door te vragen en te checken.”

Foto’s: Lisa Kant